Galetes xineses

To the English post

Esta setmana tinguerem una festa d’acomiadament. La xica se’n va a la Xina, aixina que què millor que galetes xineses per a que vaja acostumant-se.

En general el menjar xinès m’agrada, però els dolços que fan… són de lo més estranys. De qualsevol forma, vaig provar unes poques receptes i, sorprenentment, la comunitat oriental es va quedar prou contenta amb elles. A més, van desapareixer bastant ràpid (tenia els meus dubtes…). Aixina que en general, l’experiment va tindre èxit, però serà difícil que intente reproduir els resultats en el futur…

Ahí van:

1. Galetes xineses per al Nou Any

Estes son guapetes, i fan bon gust i tot…

Per a les galetes

• 350 g de farina

• 250 g de sucre en pols

• 2 ½ culleradetes de bicarbonat

• 1 ½ culleradeta de llevadura royal (o “gaseosa”)

• ½ culleradeta de sal

• 175 g d’ametlles torrades i picades, sense pell (jo les vaig gastar a làmines, però no són una bona alternativa perquè després costa donar-los forma)

• 150 g d’ametlla triturada

• 300 ml d’oli vegetal

Tamisar la farina, sucre en pols, bicarbonat, llevadura royal i sal 3 vegades (jo només ho vaig fer una…). Afegir les ametlles picades i triturades, mesclar bé. Afegir 200 ml de l’oli i fregar amb les puntes dels dits fins a que la mescla tinga una consistència arenosa. Afegir la resta de l’oli i formar una massa blaneta.

Col·locar la massa entre dues fulles de paper de fornejar i amb un corró (un rodillo vamos, jo acabe d’aprendre aquesta paraula) estendre-la fins a que tinga 1 cm de gruix. Espolsar una mica de farina a sobre i donar-los forma amb un tallador de galetes. Recollir la massa sobrant, donar-li forma de nou i continuar tallant galetes fins a acabar amb tota.

DSC_2051DSC_2052

Cobertura d’ou

• 1 ou

• 1 culleradeta de pols de natilles

Batre l’ou junt amb la pols de natilles i pintar les galetes. Deixar secar durant 15 minuts i pintar a sobre una segona capa. Fornejar les galetes a 160 °C durant 10 minuts o fins a que la cobertura d’ou estiga doradeta. Deixar les galetes refredar completament abans de guardar-les. Pareix que un recipient hermètic és la millor manera de conservar-les, pero jo no vaig tindre l’opció de provar-ho 😉

P1090305


2. Cruixents de pipes de carabassa i girasol

Aquestes son molt fàcils i estan prou bones!

• 2 clares d’ou, batudes lleugerament

• 80 g de sucre

• 30 g de mantega derretida

• 50 g farina

• 75 g de pipes de carabassa

• 75 g de pipes de girasol

• 1/4  de culleradeta d’extract de vanilla

Tamissar la farina i el sucre i mesclar. Bocar la mantega derretida, les clares d’ou i l’extracte de vainilla, mesclar. Afegir els dos tipus de pipes, incorporar bé i deixar la massa reposar uns 30 minuts.

Forrar una safata amb paper de fornejar, afegir culleradetes de massa i aixafar-la amb la part de darrere de la cullera, amb compte de que no es toquen entre elles.

Fornejar a 180 °C durant 10 minuts. Guardar en un recipient hermètic quan estiguen fredes (aplica el mateix comentari que més amunt).

P1090289


3. Galetes de Fideus Chow Mein

Aquestes pareixien més caramels que galetes, però vaig utilitzar caramels de butterscotch en comptes de pastilletes (que són més blanetes). Em vaig passejar el supermercat de dalt a baix dues vegades, però no va haver manera de trobar res més. El butterscotch es una mescla de caramel i mantega, com la dels caramels Werther’s.

Una altra cosa son els Chow Mein. Son fideus salats, i només obris el paquet, allò comença a fer una olor fortíssima… i lo únic que et ve al cap és que cal estar malament de la xaveta per a mesclar-ho amb caramels. Però mira, pareix que funciona, i es caramelets es queden la mar de guapets…

• 3 tasses de pastilletes de butterscotch (jo no en vaig tindre altra que utilitzar caramels, i he d’admetre que no tenia ningún tipus d’intenció de posar-me a mirar densitats dels caramels i demés, aixina que els vaig llevar el paper, els vaig bocar dins la tassa i avant. Perdona’m pare G. Mouton, perquè he pecat)

• 150 g de fideus chow mein secs

• 1 tassa de cacahuets

Fondre els caramels/les pastilletes en un cassó a foc baix. Trencar els fideus en porcions de 1 cm i afegir-los, alternant amb els cacahuets. Mesclar bé i anar deixant culleradetes de la mescla a sobre de paper d’alumini (açò va posant-se més difícil a mesura que allò comença a refredar-se a sobre de la cullera, així que espavila) i esperar fins a que estiga completament fred.

Chow mein P1090286


4. Fah Sung Thong (caramel de cacahuets)

• 225 g de cacahuets

• 1/2 culleradeta de sal

• 1/8 de culleradeta de “5 espècies xinenes”

• 1/2 culleradeta de “chili flakes” (caiena en escames?? no tinc ni idea de com es diu açò en valencià… però es una espècia que pica, molt, cal estar malament del cap per a mesclar-la amb sucre…)

• 35 g de llavors de sèsam

• 220 g de sucre granulat

• 1 cullerada de vinagre

• 80 ml d’aigua

Rostir els cacahuets a 180 °C durant 15 minuts o fins a que estiguen daurats. Afegir la sal i les 5 espècies xineses, remoure i deixar que es refreden. Torrar les llavors de sèsam en una cassola.

Barrejar el sucre, l’aigua i el vinagre en una cassola i remoure a foc baix fins a que es el sucre es disolga. Pujar el foc i deixar bollir 15 minuts o fins a que el sucre es torne de color ambre (per a aquells que entenen de caramel, de 149 a 154 °C). 

Mentre, forrar un motlle de 25×15 cm. Escampar la meitat de les llavors de sèsam, tots els cacahuets i el chili a sobre. 

Ara vessar el sucre fos a sobre i escampar la resta de les llavors de sèsam. Esperar 5 minuts i tallar el caramel en quadres, abans que es refrede completament (açò es difícil, s’apega!!!)

DSC_2070 P1090276

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s